Sinop'un altın ilçesi Gerze hakkında her şeyi bulabileceğiniz yazımız aynı zamanda Gerze de ne yenir, nerelere gidilir, tarihi yerleri nerededir, gibi sorularında cevabını veriyor.
Türkiye’nin gizli kalmış cennetlerinden olan Gerze, Sinop’un kuzeydoğu kıyısında yer alır. Tarihi yerleri, bebek mavisi denizi ile gören herkesi kendine hayran bırakan Gerze de neler yapılır, nerelere gidilir, neler yenir gelin hep beraber bakalım…
Gerze, karadeniz kıyısı olan ilçelerdendir. Kuzey ve batısında merkez, Güneyinde ise Boyabat ve Dikmen ilçeleri yer almaktadır. Gerze şehir merkezine yaklaşık 37 km uzaktadır. Siz de bizimle beraber Gerze ilçesinin en bilinmedik yerlerini öğrenmek istiyor iseniz haydi başlayalım!
Gerze de Aydın isminde bir park vardır. Bu parkta da beyaz bir balinanın heykeli bulunur. Neden mi? Çünkü, beyaz bir balina Rusya da yaşadığı havuzdan kaçıp Gerze’nin muhteşem denize gelmiştir. Balıkçılar ise bu sevimli balinayı yakaladıktan sonra tüm dünya Gerze’nin ismini duymuştur. Gerze halkı ise balinaya Aydın ismini vermişler ve adına bir park kurarak heykelini yapmışlardır. Eğer siz de bu meşhur balinanın heykelini görmek istiyor iseniz Gerze’ye gidince Aydın Park’ına mutlaka uğramalısınız.
Bu şirin ilçenin adının çok duyulmadığı yıllarda yani 1956 yılında Gerze de çok büyük bir yangın çıkmıştır. Tam da lodos zamanı çıkan bu yangın hızla büyümüş, 1000 evin yanmasına neden olmuştur. Bu büyük yangın sonrasında ise hasar alan evler Devlet’inde el atmasıyla beraber onarılmıştır. Şimdi ise bu şirin ilçeye gelen kişiler Gerze Yangın Evleri yerini görmek için can atıyor. Bu evlerin en güzel yanı ise rengarenk olmaları ve çok şirin bahçelere sahip olmaları. Yani yangın bu güzel ilçeyi yenememiş. İlçe Zümrüdüanka kuşu misali küllerinden yeniden doğmuş.
Manzara izlemeyi sever misiniz? O halde Gerze Şahin Tepesi tam da size göre! Güzelim şehri bir de tepeden göreyim isterseniz, Samsun caddesi üzerinde olan bu yere gidebilir, isterseniz orada bulunan çay bahçesinde çayınızı, kahvenizi yudumlayarak manzaranın keyfine varabilirsiniz.
Yapımı 1911 yılında tamamlanan Gerze Yakup Ağa Konağı içeri girdiğiniz andan itibaren buram buram tarih kokuyor. İki katlı bir konak olan bu yeri görmek, zamanda yolculuk yapmak ister iseniz, oldukça merkezi bir yerde bulunan konağı ziyaret etmenizi şiddetle tavsiye ederiz.
Eğer türbe ziyaret etmeyi sevenlerdenseniz çok, çok eski zamanlardan kalma bu türbeyi mutlaka görmelisiniz. Çeçe Sultan Türbesi, Gerze’ye 15 km uzaklıktadır ve Yenikent Beldesine bağlı olan Çeçe Köyü’nde bulunur. Zaten köy de adını Çeçe Hatundan almıştır. Bu türbe de Çeçe Sultan ve çocukları yatmaktadır. Dilerseniz türbenin yanında bulunan ağaca bez bağlayarak dilek dileyebilirsiniz.
Esma-zade Mustafa Paşa Camii olarak da bilinen İskele camii Gerze’nin bilinen en eski yapılarından biridir. Öyle ki bu camii incelendiğinde 1704 yılında tamir ve bakım gördüğü anlaşılmıştır ancak ne zaman yapılmaya başlandığı ve ne zaman bitirildiği hakkında tam olarak bir bilgi yoktur.
Karadeniz’in şiddetli, durdurulamaz ve hırçın dalgalarını izlemek ister misiniz? O halde Gerze Feneri’ne mutlaka uğramalısınız. Bu fener bildiğiniz fenerlerden farklı olarak bir terasa sahiptir ve buraya giden kişiler bu seyir terasında Karadeniz’in hırçın dalgalarını izleyebilirler. Gerze Feneri de bu şirin ilçenin tarihi yapılarından bir diğeridir.
Şelale sever misiniz? Serin suları, muhteşem görselliği ile bir doğa harikası olan şelaleleri kim sevmez ki? O halde bu muhteşem şelaleye varmak için yapmanız gereken şey Gerze’ye vardıktan sonra merkeze 15 km uzaklıkta olan Asar Tepesi’ne gidiyorsunuz. Bu tepenin hemen yanında yer alan saklıköy şelalesinde istediğiniz muhteşemlikte fotoğraflar çekiliyor, doğanın tadına varıyorsunuz.
Gerze ilçesine bağlı Acısı Köyü’nde bulunan acısu çeşmesi adeta şifa dağıtıyor. Tarihi bir öneme sahip olan bu çeşme geçtiğimiz yıllarda yenilenmiş. Çeşmeden 15 derecelik bir ısıya sahip su akıyor ve bu suyun şifa dağıttığı biliniyor. Eğer bu çeşmeyi merak edip Acısı Köyüne doğru yer alır iseniz yanınıza piknik sepetinizi almayı unutmayın. Çeşmenin çevresinde piknik yapabileceğiniz güzel bir alan bulunuyor.
Gerze de gezilecek yerler denilince aklınıza direk Gerze Merkez gelmemeli. Sinop Türkiye’nin nadir bulunan güzelliklerine sahip bir şehir iken, Gerze’nin gezilecek yerler listesi bu kadar kısa olabilir mi? Elbette ki hayır… Şimdi gelin, Gerze’ye biraz uzakta bulunan ancak gittiğinizde gözlerinizin bayram edeceği gezilecek yerlere…
Deniz’in mavisine çeşit çeşit ağacın yeşiline doymak istiyor iseniz Gerze’ye 45 km uzaklıkta bulunan bu el değmemiş Hamsilos Koyu isimli koyu muhakkak görmeli, buranın tadını çıkarmalısınız. Zira nadir bulunan bir güzelliğe sahip olan bu koy insan eli değmemiş olmasının mükemmelliğini iliklere kadar hissettiriyor.
Tamı tamına 700 metre uzunluğunda travertenlere sahip İnaltı Mağarası, Gerze ilçesine 115 kilometre uzaklığındadır. Geçtiğimiz yıllarda gezilemeyen bu mağara, yapılan çalışmalar sonrasında 350 metrelik bir alanı gezilebilir hale getirilmiştir.
Sinop Arkeoloji Müzesi şirin Gerze ilçesine yaklaşık olarak 38 km uzaklıktadır. Sinop, coğrafi konum açısından tarih boyunca çok önemli bir yer olduğundan birçok topluluk buraya yerleşmiş ve sonrasında göç etmiş, bazı topluluklar ise buradan geçerek ulaşmak istedikleri yere varmışladır. İşte, o dönemden kalma ve arkeologlar tarafından gün yüzüne çıkarılan kalıntılar bu müzede sergilenmektedir.
İnceburun deniz feneri Türkiye’nin en kuzeyinde bulunur ve en önemli deniz fenerlerinden biridir. Gerze’ye yaklaşık olarak 55 km olan bu feneri muhakkak gelip görmenizi tavsiye ederiz. Burası adeta gerze’nin sesi olarak anılmaktadır.
Gerze’den yola çıkın ve 105 km giderek Akgöl’e varın. O kadar yol gidemem! Demeyin. Köknar ağaçlarının arasından geçerek ulaşacağınız gölü gördüğünüzde geldiğiniz yolun ne kadar değdiğini bir kez daha anlayacaksınız. El değmemiş sakin yerlerden biri olan Akgöl Yaylası kesinlikle görülmesi gereken ilk 10 yer arasında yer alıyor.
Gerze, Sinop’un karadenize kıyısı bulunan ilçelerinden biridir. Peki, Gerze’ye nasıl gidilir? Gerze ilçesine havayolu ve karayolu ile rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Bunun için bazı şehirlerden direk havayolunu kullanabilirsiniz. Bazı şehirlerden ise önce merkeze gelmeli oradan karayolu ile Gerze ilçesine geçmelisiniz.
Bu şirin ilçeye gelmek için aslında en rahat özel araç kullanmaktır. İlçeye gelirken Boyabat yolunu rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Burayı İstanbul’dan gelmek isteyenler için uzaklık 682 km’dir. Normal hızda E80 üzerinden yaklaşık 8 saat de ilçeye ulaşabilirsiniz.
Ankara-Gerze arası ise 397 km olup yolculuk yaklaşık 5 saat kadar sürmektedir. Buraya gelmek için D-765 karayolunu kullanmanız rahatlığınız açısından iyi olacaktır.
İzmir’den Gerze’ye gelmek isteyen ziyaretçiler ise 10 saat 30 dakika sürecek bir yolculuk sonunda buraya ulaşabilirler. O-5 üzerinden buraya varabilirsiniz.
Gerze’ye otobüs ile gelmek de oldukça kolaydır. Birçok otobüs firmasının direk olarak seferleri vardır. Bazı otobüs firmaları ise Sinop’a ulaşım sağlamaktadırlar. Sinop’a ulaştıktan sonra Gerze’ye gelen birçok ulaşım aracı bulmanız mümkündür.
Eğer Gerze’ye uçakla gelmek istiyor iseniz öncelikle Sinop havaalanına iniş yapmanız gerekmektedir. Sinop-Gerze arası 36 km olup, havalimanı transferi taksi veya otobüs kullanmanız mümkündür.
Bu şirin ilçe, sebze ve meyve yetiştiriciliği konusunda oldukça gelişmiştir. Bundan dolayı özellikle sebze yemekleri çok meşhurdur. Tüm tatları oldukça lezzetli olsa da Gerze’ye gittiğiniz de mutlaka yemeniz gereken yemekleri sizler için derledik.
Cevizli mantı deyince hiç kuşkusuz akıllara Gerze’nin muhteşem cevizli mantısı gelir. Bu yemeği evde siz de yapabilirsiniz anca yerine gidip yemeniz elbette ki bambaşka olacaktır. Yöreye ait bu yemekte mantının üzerine yoğurt yerine ceviz ve yağ karışımı dökülmektedir.
Hem Sinop’un, hem de Gerze’nin meşhur lezzeti olan nokul, bir çeşit börektir. Üzümlüsü, kıymalısı ve yoğurtlusu vardır.
Gerze’nin oldukça enteresan lezzetlerinden olan palamutlu pilaki bildiğiniz pilakiden farklıdır. Bu yemekte taze olarak toplanmış yeşillikler ve bulgur kullanılarak pilav yapılır. Pilakinin içerisine ufak palamut balığı parçaları eklenir. Servis edilirken ise elma pekmezi sulandırılır ve pilakinin yanında ikram edilir.
Keşkek yemeği her ne kadar birçok il ve ilçemiz de yapılıyor olsa da Gerze de bu yemek özellikle Hıdırellez zamanında gelen misafirlere ikram etmek amacıyla yapılır.
Gerze de oldukça meşhur olan hamsi dolması çok sevilerek yenen bir yemektir. Hamsiler temizlenir, ayıklanır ve iç bölümü üste gelecek şekilde ayarlanıp tepsiye dizilir. Hafif pişmiş pirinçler de içine eklenir. Pirinçlerin üzere tekrar hamsi konulur ve fırına verilir. Buram buram karadeniz kokan bu lezzeti muhakkak denemelisiniz.
Bu lezzet kırlangıç balığının etleri kullanılarak elde edilir. Çorba normal pirinç çorbasıdır ancak içerisinde kırlangıç etleri bulunur.
Adı sizi yanıltmasın. Gerze’ye ait bu ayva yemeğinin içerisinde koyun eti bulunur. Ayvalar da kuşbaşı (isteğe bağlı dilim dilim) doğranarak yemeğe eklenir. Şirin ilçenin en meşhur yemeklerindendir.
Bu pide Gerze’nin en meşhur lezzetidir. Hamuru normal ekmek hamurudur. İçi ise isteğe göre hazırlanmaktadır. Normalde içerisinde maydanoz, peynir, yumurta ve tuz kullanılır. Ancak kıymalısı, pastırmalı ve patateslisi de yapılmaktadır.
Gerze hakkında daha detaylı bilgiye sahip olmak ister iseniz gerze'nin sesi adresinden bilgi sahibi olabilirsiniz, ayrıca gerze'nin sesi facebook adresi de bulunmaktadır.
gerze'nin sesi vefat edenler listesinden eğer Sinop da yakınlarınız var ise ulaşabilirsiniz.