Tarih: 16.12.2022 15:00

ABD'de Kedilerle İlgili İlginç Keşif

Facebook Twitter Linked-in

Araştırmacılar, insanların avcılıktan tarıma geçtiği ve ilk uygarlıkların çıktığı bu dönemde evcil hayvanları ilk olarak Orta Doğu'nun Dicle ve Fırat nehirlerini çevreleyen Bereketli Hilal bölgesinde yeni yerleşim yerleri kurarken haşerelerle mücadele etmek için kullandığını açıkladı. 

 

Uzmanlar, insanlar için önemli olan bu yaşam tarzı geçişinin, onların kedileri evcileştirmesinin itici gücü olduğunu ancak iki tür arasındaki bağın, insanlar dünyayı dolaşmaya başladığında ve kedilerini yanlarında getirdiklerinde kurulduğunu söyledi.

 

Bununla birlikte,  atların ve sığırların aksine, kedilerin tek bir konumda evcilleştirilen yegane hayvan olduğu aktarıldı.  

 

Bereketli Hilal, Orta Doğu'da günümüz Irak, Suriye, Lübnan, İsrail, Filistin ve Ürdün ile birlikte Kuveyt'in kuzey bölgesi, Türkiye'nin güneydoğu kısmı ve İran'ın batı kısmını kapsayan hilal şeklinde bir bölgeye deniliyor. 

 

Binlerce yıl önce, eski Mezopotamya'da bilinen en eski uygarlık olan eski Sümerler, dünyanın herhangi bir yerindeki ilk insan uygarlığı olarak kabul ediliyor. UNESCO Dünya Mirası’nda yer alan ve hakkında çalışmaların sürdüğü Şanlıurfa’da yer alan Göbeklitepe’nin ise tarihinin daha eski olabileceği düşünülüyor.  




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —