Tarih: 21.12.2022 18:00

Bilim Camiasından Lösemi Konusunda Tarihi Araştırma

Facebook Twitter Linked-in

Bilim insanları, çocukluk çağı lösemisinin, kandaki kanser öncesi hücrelerle karşılaşan yaygın çocukluk enfeksiyonları tarafından yönlendirildiği açıkladı.

 

İngiltere’deki Londra Kanser Araştırmaları Enstitüsü'ndeki (ICR) uzmanlar, bebeklerin anne karnında lösemi riskini geliştirdiğini, ancak grip gibi viral veya bakteriyel bir enfeksiyon şeklindeki ikinci bir "vuruş" olmadan kanseri geliştirmeyeceğini buldu. 

 

Araştırma, bağışıklık sistemlerini enfeksiyonlara karşı hazırlamak için bebeklerin hayatlarının erken dönemlerinde diğer çocuklarla sosyalleşmelerine izin vermenin önemini vurguluyor.

 

Araştırmacılar, Leukaemia adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışma kapsamında çocuklarda en yaygın kanser türü olan akut lenfoblastik lösemiyi (ALL) başlangıçta yalnızca birinde gelişen ikiz çocukları inceledi. Tek yumurta ikizlerinde; kardeşlerden birinde  zaten hastalık varsa diğer kardeşin lösemi  geliştirme olasılığının yaklaşık yüzde 15-25 daha fazla olduğu görüldü.

 

Bilim insanları, ikiz çocukları 15 yıl boyunca takip etti ve yüksek riskin yalnızca tek yumurta ikizlerinin doğumdan önce tek bir plasentayı paylaşmaları durumunda geçerli olduğunu buldu. Tek yumurta ikizlerinin yaklaşık yüzde 60'ı rahimde aynı plasentayı paylaşırken bulgular löseminin rahime kadar izlenebileceğini doğruladı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —