Tarih: 30.12.2022 15:00

Bilim İnsanları 2022 Yılına Damga Vurdu

Facebook Twitter Linked-in

2022'de öne çıkan keşifler arasında Moğolistan'da ortaya çıkarılan "dalıcı" dinozor fosili, İspanya'da keşfedilen en eski insan fosili ve İngiltere'de bulunan bilinen en eski yırtıcı hayvan fosili en dikkati çekenler oldu. Bilim insanlarının çalışmalarıyla geçmişe ışık tutulurken 2022'de yapılan yeni keşiflerde en çok dinozor fosilleri gündemde yer edindi.

 

Yapılan bir araştırmada, Moğolistan'da penguenler gibi modern dalıcı kuşlara benzeyen "aerodinamik gövdeye" sahip ancak uçmayan yeni "yırtıcı ve dalıcı bir dinozor" türü keşfedildi. Fosilin, uçmayan ve iki ayak üzerinde yürüyen etçil dinozor türünün ilk temsili olduğuna işaret edilerek bu türe "çok dişli yüzen avcı" anlamına gelen "Natovenator polydontus" adı verildi.

 

Bilim insanları, Güney Afrika ülkesi Zimbabve'de yaklaşık 201 ila 252 milyon yıl öncesine ait olduğu düşünülen bir dinozor fosilini gün yüzüne çıkardı. Fosilin incelenmesinin ardından yayımlanan araştırmada buluntunun Afrika'da şimdiye kadar ortaya çıkarılan en eski fosil olduğu belirtildi.

 

İspanya'nın kuzeyindeki Burgos kenti yakınlarındaki Atapuerca arkeolojik kazı alanında ise 1,4 milyon yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen eski insan fosili bulundu. Uzmanlar, bu fosilin Avrupa kıtasında şimdiye kadar ortaya çıkarılan en eski insan fosili olduğu görüşünü savunuyor.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —