Tarih: 10.02.2022 17:32

Deprem Uyarı Sistemi Nedir? Deprem Uyarı Sistemi Nasıl Çalışır?

Facebook Twitter Linked-in

Teknolojinin adeta deliler gibi büyümesi ile birlikte hayatın her alanında teknolojik gelişmeler hayatımızın bir parçası oldu. Bununla birlikte Türkiye’deki deprem gerçeği ile birlikte deprem uyarı sistemi konusunda yapılan teknolojik gelişmeler de vatandaşların en merak ettiği konular arasında yer alıyor. Google tarafından geliştirilen ve Türkiye’de de kullanıma açılan deprem erken uyarı sistemi hakkında bilgi edinmek isteyen birçok kişi, deprem uyarı sistemi nedir? Deprem uyarı sistemi nasıl çalışır? gibi soruların cevabını internette aradığı çeşitli makalelerde ve videolarda arayan insanlar bu konu hakkında merakını gidermek istiyor. Peki, deprem uyarı sistemi nedir? Deprem uyarı sistemi nasıl çalışır?

 

Deprem Uyarı Sistemi Nedir?

Teknoloji devi Google’ın geliştirdiği ve  Android ve iOS işletim sistemine sahip olan telefonlara yüklenebilen deprem erken uyarı uygulaması sayesinde arama motoru Google tarafından deprem gerçekleşmeden önce kullanıcılara birazdan deprem olacağının haberi verildiği iddia ediliyor. Deprem uyarı sistemi nedir? sorusunun cevabına gelirsek eğer, Tüm akıllı telefonlar, deprem sinyalleri algılayabilen küçük hareket sensörlerine sahipler. Eğer bu sensörler kendilerine gönderilen bir deprem dalgası uyarısı algılarlarsa, uyarıyı Android kullanıcılarına ulaştırıyorlar. Bununla birlikte deprem algılama sunucusuna sallanmanın meydana geldiği yerin kaba konumuyla birlikte bir sinyal de gönderiliyor. Sunucu daha sonra bir deprem olup olmadığını anlamak için birçok telefondan gelen bilgileri birleştiriyor. Android işletim sistemi, bu uyarıları 'SharkeAlert' tarafından sağlanan verilerle gönderiyor. Tüm bu işlemleri algılama süresi inanılmaz bir hızla gerçekleşiyor. Bu hızın, depreminkinden daha fazla olması dolayısıyla da uyarı mesajını alıp saniyeler öncesinde yaşanacak depremden haberdar olmak mümkün.

 

Deprem Uyarı Sistemi Nasıl Çalışır?

Deprem uyarı sistemi nasıl çalışır konusuna gelirsek eğer, son model akıllı telefonlarda bulunan hareket sensörü ile birlikte yakınlardaki titreşimlerden haberdar olabilirsiniz. İçinde hareket sensörü olan herhangi bir telefona 'ShakeAlert' gibi erken uyarı sistemlerinden birini yüklediğinizde uygulama sizi uyarmak için aktif hale gelecektir. Deprem uyarı sitemi Türkiye’nin yanı sıra Filipinler, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan'da da Android deprem uyarı sistemini bir süredir kullanabiliyor.

 

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —