Tarih: 05.03.2021 12:29

Dünya Her Yıl 900 Milyon Ton Besini Çöpe Atıyor

Facebook Twitter Linked-in

Birleşmiş Milletler Çevre Programı’na (UNEP) bağlı Gıda Atık Endeksi, yayımladığı yeni raporda dünya genelinde yaşanan gıda israfını gözler önüne serdi. Raporda küresel olarak her yıl 900 milyon tondan fazla gıda çöpe atılıyor.

Gıda israfı sera gazlarının yüzde 10’undan sorumlu olmasıyla dünyadaki en büyük küresel çevre sorunlarından birini oluşturuyor. Birleşmiş Milletler Çevre Programı’na (UNEP) bağlı Gıda Atık Endeksi raporuna göre küresel olarak her yıl 900 milyon tondan fazla gıda çöpe atılıyor. Bu atıkların yaklaşık yüzde 60’ı evlerden, geri kalanı restoran ve marketlerden geliyor. Atıkların yüzde 17si ise hiç dokunulmadan atılıyor. Bununla birlikte, tahmini olarak 690 milyon insan açlıktan etkilendiği düşünülüyor. İnsanların yaşamı boyunca ortalama 70 bin kez yemek yediğini, bunun da yaklaşık 25-30 ton yiyeceğe denk geldiği düşünüldüğünde israf edilen gıdanın 30 milyondan fazla insana hayat boyu yetebileceği görülüyor.

UNEP sözcüsü Martina “Düşük gelirli ülkelerde, enerjiye erişim eksikliği nedeniyle soğuk zincir tam olarak güvence altına alınamıyor. Bu gıdaların bozulup atılması için temel bir neden. Yenilebilir gıda israfı ile kemikler ve deniz kabukları gibi yenmeyen kısımları birbirinden ayıran veriler yalnızca yüksek gelirli ülkeler için mevcut. Ancak, düşük gelirli ülkelerin büyük olasılıkla çok daha az yenilebilir yiyecekleri israf ettiklerini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. 

 

 

 

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —