Tarih: 23.01.2023 16:00

Endonezya'daki Yanardağ Patlamak Üzere

Facebook Twitter Linked-in

Endonezya’da yer alan Marapi Yanardağı, 9 bin metreden daha uzun ve küresel ticaretin yüzde 40'ını oluşturan Malakka Boğazı'nın birkaç kilometre yakınında bulunuyor. 

 

Uzmanlar bildiğine göre bu yanardağın patlaması 30 km yukarısına bir kül bulutu fırlatacak ve Dünya'yı üç yıl boyunca volkanik bir kışla örtecek.

 

Cambridge Üniversitesi'ndeki araştırmacılardan gelen ciddi bir uyarıya göre, Marapi Yanardağı’nın patlamasıyla meydana gelen sıcaklıktaki dramatik düşüş küresel gıda kıtlığına, enflasyona ve iklim anormalliklerine yol açacak. Tüm bu felaketler ise  dünyaya tahminen 2,51 trilyon dolara mal olacak.

 

Bununla birlikte, Marapi Yanardağı’ndaki son büyük patlama, en az 3 bin kişinin ölümüne neden olan ve 6.1 büyüklüğündeki feci bir depremi tetikleyen 29 Mayıs 2006'da gerçekleşti.

 

Cambridge Üniversitesi'nden bilim insanları, Marapi Yanardağı’nda gerçekleşek büyük bir patlamaya ait olası kıyamet günü senaryolarını ayrıntılandıran bir rapor yayınladı. 

 

Buna göre yanardağından çıkan kül bulutu, önce kilometrelerce uzağa Endonezya, Malezya ve Singapur'daki çeşitli havaalanlarına taşınarak tüm havacılık faaliyetlerini durduracak. Bu durum ise milyarlarca dolar kaybedecek olan tüm ülkelerde turizmi durduracak.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —