Tarih: 26.07.2022 17:00

Grönland'da 3 Günde 18 Milyar Tondan Fazla Buzul Eridi

Facebook Twitter Linked-in

Küresel iklim krizinin Grönland’a etkilerini inceleyen bilim insanları, adadaki sıcaklıkların her geçen gün arttığını ve bunun buz erimelerini hızlandırdığını açıkladı.

 

Araştırmacılar, Grönland'ın buz tabakasındaki erimeye karşı uyarıda bulunurken, 15-17 Temmuz tarihleri arasında kaydedilken erimenin deniz seviyesindeki artışı tetiklediğini vurguladı.

 

Üç gün içerisinde 18 milyar ton buzun eridiğini dile getiren Colorado Üniversitesi Yer Bilimi ve Gözlem Merkezi ile Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi bilim insanı Ted Scambos, günde ortalama 4 inch (yaklaşık 10 santimetre) erime olduğunu söyledi.

 

Scambos, erimenin çoğunun kuzey Grönland'dan geldiğini çünkü sıcak havanın Kanada Arktik Takımadaları'ndan sürüklendiğinin altını çizdi.

 

Atmosferik Araştırmalar Ulusal Merkezi'nin İklim ve Küresel Dinamikler Laboratuvarı'nda kıdemli bilim insanı William Lipscomb, geçen haftasonu sıcaklıkların yaklaşık 15.56 santigrat derece olarak kaydedildiğini ve bunun ortalamanın 10 santigrat derece üzerinde olduğunu aktardı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —