Tarih: 03.06.2022 20:59

Türk Kadın Bilim İnsanı Gözde Durmuş’tan İnanılmaz İcat

Facebook Twitter Linked-in

Tarih boyunca bilime katkısı bulunan Türk bilim insanları, 21. Yüzyılda da bilim camiasına önemli katkılarda bulunmaya devam ediyor. İngiltere’de bulunan ve dünyanın en önemli üniversiteleri arasında yer alan Stanford Üniversitesi’nde görev yapan Doçent Doktor Gözde Durmuş, geliştirdiği manyetik çiple, kandaki kanserli hücreleri hızlı ve ucuz bir şekilde tespit etmeyi başardı.

 

Geliştirdiği manyetik çip hakkında açıklamalarda bulunan Durmuş, “Dünyadaki bilim çalışmalarında kanser araştırmaları her geçen gün yeni bir buluş ortaya atılıyor. Bizim kanser araştırmaları üzerine yaptığımız çalışmalar, hastaların kanında gezen ve kanserin bir noktadan, bir organdan öteki organa yayılmasına, taşınmasına neden olan, nadir de olsa görülen hücreleri, kandan ayıklamak üzerine. Bu hücrelerin aslında varlığı 1900'lü yılların başından beri biliniyordu, tıp dünyasında. Ama teknolojik bazı sorunlar vardı” dedi.

 

“Bu Buluş ile Sağlıksız Kanser Hücrelerin Olup Olmadığını Anlıyoruz”

Kandan bu hücreleri seçmenin teknolojik olarak çok zor olduğunu ancak geliştirdikleri teknolojik yenilikle bunun hızlı ve çabuk yapılabildiğini ifade eden Durmuş, “Bu hücreleri iki mıknatıs arasında, sandviç denen mıknatıslar arasında uçurarak kanı görüntüleyebiliyoruz ve bu küçük alet ne yapacak, neyi ölçüyor diye soracak olursak, hücrelerin hem manyetik özelliklerini hem de yoğunluklarını çok hassas bir şekilde ölçebildiğimizi göstermişti bize, 2014 senesinde. Hepimizin bildiği gibi hücrelerin ya da bir maddenin yoğunluğu en temel özelliğidir ve kan hücrelerine baktığımızda kanser hücreleri, sağlıklı beyaz kan ve kırmızı kan hücrelerine göre çok daha hafif. Böylelikle bu iki mıknatısın arasında yarattığımız yerçekimsiz ortamda çok daha yüksek bir pozisyona uçabiliyorlar. Bizler buradaki kullandığımız aynalar sayesinde bu hücreleri kanda çok kolay bir şekilde görüntüleyebiliyoruz. Böylelikle de hastaların kanında olmaması gereken sağlıksız kanser hücreleri var mı yok mu bunu rahatça anlayabiliyoruz” diye konuştu.

 

“Çıkan Sonuçlar Heyecan Verici”

2010 yılından beri bilim camiası kanser konusunda önemli çalışmalar yaptığını ifade eden Durmuş, şunları dile getirdi: ““Hem benim kendi laboratuvarımda hem de bu kanser merkezlerinde çıkan sonuçlar, heyecan verici. Özellikle araştırmacılar ya da araştırma merkezleri şu anda kullanabilirler, erişebilirler ama hastaların evde kullanmasını açıkçası tabii ki önermiyoruz. Çünkü bir teşhis yapılması için ilk başta hastane ortamında kullanılması gerekiyor. Ama benim ileride yapmak istediğim çalışmalar, bu teknolojileri evimizde kullanabileceğimiz hale getirmek üzerine yoğunlaşıyor.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —