Tarih: 22.07.2022 17:00

Türkiye'nin Makine İhracatı 12 Milyar Dolara Yükseldi

Facebook Twitter Linked-in

Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) verilerine göre, Türkiye’nin makine ihracatındaki artış yılın ilk yarısında da devam etti. Makine imalat sanayisinin ocak-haziran dönemi ihracatı, Türkiye'nin serbest bölgeler dahil edildiğinde, 12,5 milyar dolara ulaştı. Sektörün ihracatındaki artış geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,9 düzeyinde gerçekleşti.

 

Geçen ay en fazla ihracat Almanya ve ABD'ye yapıldı. Üçüncü sırada yer alan Rusya'ya yapılan makine ihracatı yüzde 50'den fazla artarak 100 milyon doları geçti.

 

Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, ihracat rakamlarına ve sektördeki gelişmelere ilişkin yaptığı açıklamada, euro bölgesindeki yavaşlamanın makine teçhizat yatırımlarına henüz beklendiği kadar yansımadığını belirterek, bu bölgedeki işletmelerin salgının ve Rusya-Ukrayna savaşının etkileriyle daha kırılgan hale gelmeye başladığını bildirdi.

 

Haziranda makine ihracatında Almanya ve İtalya'da düşüş yaşandığını, bu ülkelerin enerji temini ve güvenliği konusunda en fazla sıkıntı yaşayan AB ülkeleri olduğunu anlatan Karavelioğlu, "Uzun yıllardan sonra aylık bazda ilk kez dış ticaret açığı veren Almanya, Rusya'ya yönelik yaptırımlardan yoğun şekilde etkileniyor. Bizde ise tam tersine Rusya'ya makine ihracatı rekordan rekora koşuyor." dedi.

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —