Tarih: 15.01.2021 10:10

Türkiye’nin unutulmaz derbi maçları

Facebook Twitter Linked-in

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de futbol bir yaşam felsefesi olmuş durumda. Milyonları peşinde koşturan ve milyar Euro’ları bulan bütçeleri ile büyük bir endüstri olan futbolda derbi maçları her zaman heyecan yaratan etkinliklerin arasında ilk sırayı almış durumda. İşte Türkiye’de en unutulmaz derbi maçları

Türkiye’de futbol, günümüze kadar gelen süre ve zaman içerisinde hayatımızın belki de büyük bir bölümünü inanılmaz bir şekilde etki ediyor. Hal böyle olunca da futbol ile ilgilenen herkesin dilinde o günkü, o haftadaki hatta o aydaki önemli derbi maçları olur. Derbi maçında neler olabilir, hangi skorlar çıkabilir, derbi maçında hangi futbolcular sahada yer alabilir gibi bir sürü sorular konuşulur ve kritiği yapılır.

Derbi maçları başlama düdüğü çaldığı zaman ise, hayat neredeyse durur ve tüm Türkiye o günkü derbi maçına odaklanır. Acaba hangi takım kazanacak?

İşte Türkiye tarihine kazınan unutulmaz derbi maçları:

3-0’dan 3-4’e dönen iki ezeli rakibin kapışması!

Tarihler 3 Mayıs 1989’u gösterirken, Türkiye’nin en büyük derbi maçı olan Galatasaray-Fenerbahçe maçı oynanacak. Statta ve diğer mecralarda bu maçı takip edecek kişiler bu karşılaşmanın aslında Türkiye’de unutulmaz derbi maçları arasına gidereceğini tahmin etmemiştir. Galatasaray’ın evinde oynanan karşılaşmada Sarı Kırmızılı ekip bir anda 3-0 öne geçer. İlk 45 dakika 3-0 Galatasaray’ın üstünlüğü ile sona ererken, Fenerbahçeli futbolcular boynu bükük bir şekilde soyunma odasının yolunu tutar. Soyunma odasında Fenerbahçe teknik direktörünün futbolcularına ne söylediği bilinmez ama, Sarı Lacivertli ekibin futbolcuları ikinci yarıya kasırga gibi başlar ve maç bir anda 4-3 Fenerbahçe lehine gelişir. Türkiye’de unutulmaz derbi maçları arasına giren işte bu müthiş karşılaşma, yıllarca unutulmayacak ve Fenerbahçeli taraftarların övüneceği bir karşılaşma olur.

6 Kasım 2002: Bir yanda hezimet, bir yanda gurur!

Türkiye’de unutulmaz derbi maçlarının birçoğu hiç kuşkusuz Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan karşılaşmalar arasında oldu. Bunların bir tanesi de yakın tarihte 6 Kasım 2002 tarihinde Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu Stadı’nda oynanan karşılaşmada meydana geldi. ‘Tarih bunu da yazar mı?’ demeyin! Tarih bu maçı da yazdı. Türkiye’ni unutulmaz derbi maçları arasına giren bu karşılaşma Fenerbahçe’nin 6-0’lık üstünlüğü ile sona erdi. Statta bulunan yaklaşık 54 bin kişilik seyirci aslında o maça gelirken tarihe tanıklık edecekleri bir derbiye bilet aldıklarını aklının ucundan bile geçirmiyorlardı. Maç başlar başlamaz İstanbul’un Anadolu yakasında fırtına yerini kasırgaya bıraktı ve kasırganın dinmesi ile skor tabelasında Fenerbahçe’nin Galatasaray’a karşı 6-0’lık üstünlüğü yazıyordu. İşte bu harika karşılaşma Fenerbahçeli taraftarların yıllarca gurur kaynağı, Galatasaraylı taraftarların ise utanç gecesi olmuştu ve Türkiye’nin unutulmaz derbi maçlarına bir yenisi daha eklenmişti.

Kadıköy panteri: Pancu

Fenerbahçe ile Beşiktaş arasında oynanan karşılaşmalar genelde çok gollü geçer. Bu gollü maçların bir örneği de 2005 yılında Kadıköy’de oynanan Fenerbahçe-Beşiktaş arasında olan derbi mücadelesinde ortaya çıktı. Gollerden çok içerisinde barındırdığı harika hikayelerle hafızalara kazınan karşılaşmanın sonunda Beşiktaş’ın Fenerbahçe’ye karşı 4-3’lük üstünlüğü bulunuyordu. Bu maçın Türkiye’nin unutulmaz derbi maçları arasına sokan hikaye ise Beşiktaşlı kaleci Cordoba’nın Fenerbahçeli Tuncay Şanlı’yı ceza sahası içerisinde futbol kurallarına aykırı hareketi sonrası düşürerek penaltıya sebebiyet vermesi. Maçı yöneten hakem Beşiktaşlı kalecinin yaptığı bu harekete kırmızı kart çıkarmış, oyuncu değişikliği hakkı bulunmayan Beşiktaş’ı zor durumda bırakmasına neden olmuştu. Maçın geri kalan dakikalarında eldivenlerini eline geçiren Pancu kalesini gole kapamış, daha sonra ise Beşiktaşlı Koray, ceza sahası dışından kaydettiği gol ile Beşiktaş’ın Türkiye’nin unutulmaz derbi maçları arasına giren bu karşılaşmadan 4-3’lük galibiyet ile dönmesini sağlamıştı.

 

 

 

 

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —