Tarih: 03.04.2021 13:53

Türkiye’ye Özgü Mutasyon Virüs mü Çıktı?

Facebook Twitter Linked-in

Prof. Dr. İsmail Balık, mutasyon riskini artıran en önemli faktörün enfeksiyonun çok yayılması olduğunu söyleyerek, "Türkiye'ye özgü de bir mutasyon çıkmış olabilir" dedi.

 

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, COVID-19 virüsünde mutasyonların etkisine ilişkin değerlendirme yaptı.

 

Salgında dünyada başta Avrupa ülkelerinde olmak üzere üçüncü dalganın görüldüğünü anlatan Balık, vaka sayılarındaki artışta en önemli faktörün İngiltere varyantının yaygınlaşması olduğunu söyledi.

 

Balık, Türkiye'de yaklaşık bir ay önce özellikle Karadeniz Bölgesi'nde yüksek vaka artışları yaşandığını vurgulayarak, "Ben dahil birçok arkadaşımız, bu bölgede bu mutantın yayılmış olabileceğini söylemiştik. Nitekim Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da açıkladı, Türkiye'deki vakaların yüzde 75'inden bu mutant sorumlu" dedi.

 

İngiltere mutantının çok kolay bulaştığını anlatan Balık, şu bilgileri verdi: "Bulaştırıcılık kapasitesi yüzde 40-70 ama öldürücülük kapasitesi eski virüs gibi. Dolayısıyla bu virüs eylül-ekimde İngiltere'de ilk çıktığında oradaki gözlemlerle, yayıldığında salgının çok daha hızlı büyüyeceği net şekilde öngörüldü. Bunun en önemli özelliklerinden biri, kolay bulaştığından, önceki virüsten daha az etkilenen yaş grubu olan genç ve çocukların da etkilenmesi oldu. Hızlı vaka artışlarındaki faktörlerden biri de bu."

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —