İstanbul’un kuşatılmasında büyük rol oynayan Seyit Bilal kimdir? Türbesi Nerededir? Gelin hep beraber tarihin tozlu sayfalarında bir gezintiye çıkalım…
Seyit Bilal Türbesi
Sinop da bulunan Seyit Bilal Türbesi her sene ziyaretçi akınına uğrar. Peki Seyyid Bilal Kimdir? Seyit Bilal Hz. Hüseyin’in torunudur. Yedi tepeli İstanbul M.S. 675 yılında Ömer İbn-i Abdülaziz tarafından kuşatıldığında Seyit Bilal kuşatma esnasında yardımcı olmaları için gönüllü olarak Orta Asya’dan Türk savaşçıları toplamıştır. Seyit Bilal Hazretleri’nin kardeşi Seyyid Ali Ekber Hazretleri de bu savaşa gönüllü olarak katıldı.
Kuşatmaya katılan savaşçıların hepsi ve Seyit Bilal Hazretleri Karadeniz’den İstanbul’a gitmek üzere yola çıkmışlardır. Ancak kötü hava koşulları bu yüce gönüllü savaşçıların önünü kesmiş ve Sinop Limanı’nda durmak zorunda kalmışlardır. O günün vergi şartları her neyse Seyit Bilal bunu ödemiştir. Sinop da kalma durumu hava koşulları iyileşinceye kadar geçici bir durumdur. Seyyid Bilal Hazretleri bu günkü Alaeddin Camii’nin bulunduğu yerde askerleri ile beraber dinlenmeye çekilmişlerdir. Ancak Sinop da bulunan Bizans İmparatorluğu valisi Seyyid Bilal ve askerlerini fark edip durumdan şüphe ederek ansızın bir baskın düzenlemişlerdir. Türk askerleri hasta ve yorgun olmalarına rağmen cevvalce bu saldırıya karşı koymuş, ancak çok sayıda asker ne yazık ki şehit olmuşlardır.
Tekfur ve askerleri tarafından etrafı düşmanca çepeçevre sarılan Seyit Bilal kalabalığı yararak askerleri ile beraber buradan uzaklaşmak istemiştir. Ancak askerler hasta ve yorgundur. Seyit Bilal bugün Hükemet konağının bulunduğu yere kadar gelmiş, tam şehrin kapısından çıkacakken Tekfur’un kılıç darbesi ile mübarek başı yere düşmüştür. Seyit Bilal o şekilde ayağa kalkmış, mübarek başını koltuğunun altına alarak şuan Türbesinin bulunduğu yere kadar gelmiştir…
İnanması oldukça zor bu olay karşısında, görenler hayrete düşmüş, Tekfur mübarek bir kişiyi öldürmüş olmanın pişmanlığı ile vicdan azabı duymuştur. Olayı görenler bir hayli fazla olduğundan Tekfur onların gözünde değerinin düşeceğini anladığından yaralı Müslüman savaşçılara iyi davranmış ve şehitlerin İslami koşullarla gömülmesine müsaade etmiştir. Seyit Bilal Hazretlerinin kardeşi Seyyid Ali Ekber Hazretleri de bu hain saldırı da şehit olmuştur. Tekfur, mübarek bir insanın kellesini aldığını anlamış, son derece pişman olmuş ve şu sözleri sarf etmiştir;
“Ben bir ermiş kişiyi öldürdüm, Allah’ın beni affetmesi için Seyyid Bilal Hazretleri’nin üzerine bir çatı örtülsün ve onu görmeye gelenler beni çiğneyerek geçsin, belki o zaman affolurum”
Tekfur’un sözleri kabul edilerek, öldükten sonra türbe kapısının eşiğine gömülmüştür. Ancak Müslüman ahali kim olursa olsun bir mezarın üstüne basarak geçmemiş ve kapı eşiğinin çevresini örerek, türbeye geçiş için başka bir yol açmışlardır.
Bu esrarengiz olaydan tam 539 yıl sonra Sinop tam olarak Türklerin yönetimine geçmiştir. Yönetimi Türkler devralınca Selçuklular türbeyi Türk mimarisine göre yapmış ve kapısının yönünü değiştirerek şimdiki şekline getirmişlerdir. Seyit Bilal Hazretlerinin askerleri ile konakladıkları yer sonradan Aleaddin Camii olmuştur.
Hakkında bu kadar esrarengiz bir hikaye olunca insanlar Seyit Bilal Türbesi nerede diye sormaktadırlar. Seyit Bilal türbesi Sinop da bulunmaktadır. Sinop’a giden herkesin kesinlikle görmesi gereken bir yerdir. Seyit Bilal Batman ilinde de bulunduğu iddia edildiği için kimileri Sinop’u kimileri de Batman’ı ziyaret etmektedirler.
Seyit Bilal Türbesi açık adresi aşağıda ki gibidir;
Kefevi, Okullar Cd. No:99, 57000 Sinop Merkez/Sinop
Eğer siz de bu mucize dolu hikayenin yaşandığı yere gitmek, ziyaret etmek ve o havayı solumak isterseniz, Sinop merkeze gelmeniz yeterli olacaktır. Yakın ilçe ve köylerden minibüs ya da otobüs kullanarak bu türbeye rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
Zıyaret ettım mübareği.ama Seyyid Ali Ekber hz. Nin kabrini bulamadım.isimsiz kabir çoktu Türbe cevresinde